Cuma, Ağustos 24, 2007

Rock'n Coke'a değil Barışa Rock'a

Anglo Saksonca'da rocker olarak tanımlanan ama bizim halkın arasında rockçı olarak tabir edilen rock müzik sever insan, sadece müziğini dinlemekle kalmaz o müziğin etrafını saran felsefe ve ideolojileri de benimser genel teamüller çerçevesinde. Rock müzik isyandan, otoriteye, egemen sınıfa, mülkiyete karşı koymaktan beslenir. Yer yüzündeki eşitsizliklere, savaşa, sömürünün her türlüsüne, çevre sorunlarına karşı bir duruş sergiler. O yüzden vurdumduymaz insanların harcı değildir bu müziğin etrafında dolaşan felsefeyi anlayabilmek. Rock müzik dünya için kaygılanan, gördüğü olumsuzlukları iyileştirmek için çabalayan bir kitleyi kucaklar. Nasıl ki Barok müzik 18. yy'da evrenselleştirme amacıyla müziği saray aristokrasisinin himayesinden çıkartarak kamusal alana taşıdıysa, rock müzik de 20. yy'ın savaşlarına, eşitsizliklerine ve sömürülerine karşı bir duruş oluşturmuştur.
Yazının başlığı girizgahta bunca lafı niye ettiğimi anlatıyor aslında. Malumunuz ülkemizde son yıllarda ardı ardına rock festivalleri düzenlenir oldu. Bu festivallerin biri hariç neredeyse hepsi uluslar arası bir firmanın himayesinde gerçekleştiriliyor. Bunlardan en bilindik olanı sömürü sermayesinin desteği ile gerçekleşen malum içecek festivali. Paran kadar konuş diyenlerin parasını basıp insanı can evinden vuran uluslar arası grupları getirdiği, okkalı bilet fiyatlarının yanında festival alanındaki yeme-içmelere mini bir servetin harcandığı, bunun yanında kapitale destek vermek dışında başka hiç bir felsefesi olmayan Rock'n Coke'a karşı tümüyle sivil inisiyatif ve bireysel çabalarla savaşa, ayrımcılığa, sömürüye dur diyenlerin ücretsizmi ücretsiz festivali BarışaRock bu yıl da biz rock severlerle. Beşinci yaşını kutlayacak olan festival 24-25-26 Ağustos tarihleri arasında Sarıyer Mehmet Akif Ersoy Parkında Bülent Ortaçgil, Aylin Aslım, Nev, Moğollar, Demir Demirkan, Bulutsuzluk Özlemi, Yaşar Kurt, Arto Tunç Boyacıyan gibi isimlerin yanı sıra daha pek çok ulusal ve uluslar arası grup ve sanatçının katılımı ile gerçekleştirilecek. Festivalde müziğin yanında tiyatro gösterileri, söyleşiler ve sergiler de yer alacak. Küresel ısıma dahil canlı yaşamını tehdit eden her türlü duruma karşı olan festivalin biletlerine "Beleşix"den ulaşılabilir. Ya da http://www.barısarock.org/ adresine girilip beleşe davetiye indirilebilir.
"Onlar bir avuç, biz milyarlarız.
Onlar bir avuç petrol tüccarı, silah satıcısı, çokuluslu şirket bürokratı. Biz dünyanın bütün sokaklarında, bütün meydanlarında, tüm o güzel şarkılarımızla ABD müdahalelerine, sendikasızlaştırmalara, paralı eğitime, cinsiyetçi baskılara, ırk ayrımcılığına, yoksulluğa, açlığa, adaletsizliğe, militarizme, özelleştirmelere, küresel iklim felaketine, milliyetçiliğe, nükleer santrallere direnenlerdeniz..." diyor ve bugünden itibaren bu görüşleri benimseyen rock severleri davet ediyor.

12 yorum:

inte dedi ki...

Ezopum kalemine kurban olayım:) Ancak şöyle de bir durum var ki can evinden vuruyor hakikaten insanı getirdikleri gruplar..İnsan ideolojiden vaz mı geçsem acaba diye düşünmeden edemiyor..

Goddess Artemis dedi ki...

Vakt-î zamanında [sene 92-93-94...] Bryan Adams, Brian May Band + Guns'n'Roses, Metallica, Bon Jovi, Jethro Tull, Rolling Stones, Sting, Ritchie Blackmore gibi grup ve sanatçıların stadyum konserlerine katılmış, eski [eski ne kelime, dinazor!] bir rocker olarak;

1. "Those were the days" diyerek, yeni grup ve müziklerden pek hazzetmediğimden,

2. Zaten Coca Cola Light içerek, Marlboro Menthol tüketmekten vazgeçemeyerek, savaş/silah endüstrilerine yaptığım desteklerden utandığımdan,

3. Gelen gruplar, The Doors, AC/DC, Nirvana ayarında olamayacağından,

bunca yıldır ne Rock'n'Coke'a ne de Barışa Rock'a katılmış değilim. Ama eğer ikisinden birini tercih etmek durumunda kalsaydım, tabii ki de Barışa Rock'ı seçerdim.

Unknown dedi ki...

Gidebilecek misin Ezgim?

Adsız dedi ki...

harika olacağına inanıyorum. coca cola içilmeyen, hamburger yenilmeyen bir rock festivali. bu sene her zamankinden iyi olacak.

bir de penguen karikatüristi alpay erdem de katılacakmış. stand up yapacak. sırf onun için gidebilirim.

ezop dedi ki...

Goddesscim ben evine coco sokmayarak özellikle de malum markaları, mcdonalds vs yemeyerek, marlboro almayarak (almadığım içmediğim anlamına gelmiyor, otlandığım arkadaşlarım sayesinde içiyorum denebilir)bireysel bir protestonun içindeyim. O yüzden iyi müzisyen de getirseler kendileriyle işim olmaz. Ben de ahhh o eski günler diyorum ama şimdilerde de iyi gruplar var değil mi İntecim.
Bak İnte can evinden vurulanlardan mesela.:)

Elifcim keşke gidebilsem canım. Her sene niyetleniyorum ama TV'den, şurdan burdan takip etmek dışında bir şey yapamıyorum. Böyle zamanlarda İstanbul'da olmamanın cezasını çekiyorum yerimde kudurarak. alternatif_istanbul'dan takip edebileceğimi düşünüyorum festivali. Ezgi kaçırmaz böyle şeyleri.

Doğancan eğer İstanbul'daysan durduğun hata derim sana. Beleş festival bulmuşsun, hem de felsefesi olan bir festival daha ne ister, ne durursun bre yerinde?

aydan dedi ki...

İmkanımız olsa da keşke gidebilsek. Özellikle de hep birlikte gitmeyi çok isterdim. Kimbilir, belki bir gün:)

ezop dedi ki...

Ya ne güzel olur di mi Aydancım? Hem İstanbul'un hem de festivalin altını üstüne getiririz yeminlen. :)

sailor dedi ki...

ya işte istanbulda oturmadığıma sırf bu yüzden üzülüyorum festivaller bitiyor bizim yeni haberimiz olyor

ezop dedi ki...

Sailor ben de en çok buna hayıflanıyorum. Önceden haberim olsa ne oluyor, gidemedin mi gidemiyorsun işte.

sailor dedi ki...

Onceden haberim olsaydi gider miydim? Sanirim yanimda gitmeyi en az benim kadar isteyen birileri olursa giderdim.

Ayrica sicak merhaban icin tesekkur ederim :)

ezop dedi ki...

Ne demek efendim...Hoş geldiniz dipsiz kuyumuza (Gaye'nin deyimiyle), sefalar getirdiniz.:)

ezop dedi ki...

Gaye'nin deyimi demişim ama Ezgi'nin deyimi demek istemiştim. Her iki arkadaşımdan da özür dilerim.:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails