Salı, Şubat 16, 2010

Bu gün neler olmuş neler?


Bakın 16 Şubat' ta ülke ve Dünya tarihinde neler olmuş:



600 - Papa I. Gregory, hapşıran kişiye "Tanrı seni kutsasın" denebileceğine karar vermiş. Yani "God Bless you", bizdeki "çok yaşa sözü" ilk bugün kullanılmış.

1903 - Panama bağımsızlığını ilan etmiş. ABD, Panama Kanalı üzerindeki hakları satın almış (her zamanki gibi).
1918 - Litvanya hem Rusya hem de Almanya'dan bağımsızlığını ilan etniş. (ne mutlu onlara!)

1920 - Balıkesir'in kuzeyinde, Manyas ve Gönen bölgelerinde ikinci Anzavur isyanı başlamış (İsyan 16 Nisan'da ancak bastırılmış.)
1925 - Sonraları "Türk Hava Kurumu" adını alacak olan "Türk Tayyare Cemiyeti" kurulmuş.

1937 - Wallace H. Carothers, naylonun patentini almış.
1953 - Türkiye-ABD telefon hattı açılmış (ince kırmızı hat!:)).

1959 - Fidel Castro, Fulgencio Batista'nın 1 Ocak'ta başkanlıktan uzaklaştırılmasının ardından Küba devlet başkanı olmuş (Yaşasın Castro- o gün bugün devlet başkanı kendileri).

1961 - Explorer 9 uzaya fırlatılmış,

1969 - 6. Filoyu protesto içise nedionn "Amerikan Emperyalizmine Karşı Mustafa Kemal" mitinginde gösteri yapanlara bir grubun saldırmasıyla başlayan olaylarda 2 genç ölmüş, 200 kişi yaralanmış. 

1973 - Rauf Denktaş, Kıbrıs cumhurbaşkanı yardımcılığına seçilmiş.

1976 - Türkiye'nin Beyrut büyükelçiliği başkatibi Oktar Cirit, tabancayla vurularak öldürülmüş. Saldırıyı Ermeni terör örgütü ASALA üstlenmiş.

1968 - Haleyville'de (Alabama, ABD) ilk 911 acil telefon sistemi çalışmaya başlamış.

1983 - [1][Gazanya Bloğu] kurucusu Mehmet USLU dünyaya gelmiş.

1985 - Hizbullah örgütü kurulmuş (aman ne iyi olmuş :(().

1986 - Portekiz?de seçimler yapılmış ve Mario Soares 60 yıl sonra Portekiz'in ilk sivil başkanı olmuş.

1988 - Televizyonda 11 Şubat'ta kanser tedavisiyle ilgili programı izleyen bir hasta, zakkum yapraklarını kaynatıp içince ölmüş (Şaka gibi).

1998 - Çin havayollarına ait bir yolcu uçağı Çang Kay Şek uluslararası havaalanı yakınlarında düşmüş 202 kişi ölmüş.

1999 - PKK örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın Türk güvenlik güçlerince yakalanmasının ardından, örgüt taraftarları Avrupa çapında elçilik işgalleri ve rehin alma eylemlerine girişmişler.

2005 - Eski başbakan Mesut Yılmaz ve eski devlet bakanı Güneş Taner'in Türkbank ihalesine fesat karıştırmak suçundan Yüce Divan'da yargılanmalarına başlamış.

2004 - 16 Şubat Dünya Türk Bayrağı Günü imiş,

2006 - Kısaca MASH olarak adlandırılan ve çadırlardan oluşmuş "Seyyar Ordu Cerrahi Hastaneleri"?nin (Mobile Army Surgical Hospital) sonuncusu da ABD ordusunda hizmetten kaldırılmış.

2009- Geleceğin başbakanı olacak Eren G. ve geleceğin şovmeni Ege G. hayata gözlerini açmış.  Kısaca ikiz canlar olarak adlandırılan bu muhteşem ikili anne-babalarına Allah tarafından verilen en büyük hediye olarak küçük G. ailesine büyük mutluluk getirmiş. Ezgi resmen anne olmanın heyecanını tatmış ve bu anlatılmaz yaşanır duygunun nasıl bir şey olduğunu anlayarak içi şükran şükran ve yine şükranla dolup taşmış!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails