Salı, Aralık 26, 2006

Nip / Tuck

Favori dizilerimden biri olan Nip/Tuck' ın bu haftaki bölümünde çok önemli bir konu olan ırkçılığa ve ırkçılıkla oluşan psikolojinin "beden imgesi" üzerindeki bozucu etkisine kendi kışkırtıcı diliyle güçlü bir vurgu yapıldı.
Olay kısaca şöyle gelişti: "Matt ve sevgilisi okul bahçesinde İsa'nın doğumunun "siyah" olarak sembolize edildiği heykelcikler gördüler. Matt' in sevgilisi İsa' nın siyah haline fazlasıyla bozuldu ve bunun Hristiyanlık dini, gelenekleri yozlaştırmak, insanların inanç sistemine de hakaret olarak yorumladı (Türkiye' de olsa TCK' nın 125. ve 216. maddeleri kapsamında savcılığa başvurabilirdi.). Neyse bunun üzerine Matt' i ikna etti ve bir gece vakti heykelcikleri alıp beyaza boyayıp yeniden yerine koydular. Heykelleri boyarken de sevgilisi kendi gerçeğini ve bu gerçekle ilgili korkularını Matt'le paylaştı. Büyük büyük annesi "siyahtı", her ne kadar pür-i pak bir insan olsa da kendisi siyah geni taşıyordu ve herhangi bir zamanda bu gen hortlayabilirdi. Böyle bir durumda da babası artık onu sevmeyecek ve siyah ırka mensup bir çocuğu olmasını istemediği için reddedecekti. Bu nedenle Matt' ten annesinin güzellik merkezinden "renk açıcı" bir krem getirmesini istedi. Matt bunun ne kadar hastalıklı bir düşünce olduğunu açıklamaya çalışsa da isteği kabul etti ve bir psikolog kart viziti ile birlikte kremi sevgilisine getirdi. Kız, arzudan gözü dönmüş bir şekilde kremi aldı, Matt' in yan etkileri ile ilgili açıklamalarını dinlemeye bile gerek duymadan bembeyaz tenine sürdü..."
Bu kısa alıntının makro düzeyde toplumların kutuplara çekilmesine, insan gruplarının kategorilere ayrılmasına, düşmanca duyguların ortaya çıkmasına ve toplumsal ruh sağlığının bozulmasına neden olan ırkçılığın mikro düzeyde bireysel ruh sağlığı ve kişiler arası ilişkiler üzerindeki yıkıcı etkisini çok iyi özetlediği kanısındayım. Irkçılık, milli ve dini değerler, toplumsal gelenekler gibi güçlü kaynaklardan beslenen hastalıklı bir örüntü ve kesinlikle bulaşıcı. Bir kere bulaştı mı tedavisi çok zor, o nedenle mümkün olduğunca donanımlı olup korunmak gerek.

3 yorum:

thyte dedi ki...

about his useful source my explanation replica gucci handbags you could try these out replica bags buy online

Unknown dedi ki...

useful site louis vuitton replica useful link high quality designer replica address Louis Vuitton fake Bags

Adsız dedi ki...

replica bags paypal accepted replica hermes u4o02e7p57 replica bags turkey replica bags lv use this link q1v28l7z65 replica bags hong kong replica bags forum replica gucci u8b45s1c63 replica bags aaa quality

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails