Pazartesi, Mayıs 07, 2007

Küresel Isınma, Yerel Isın!!!

Son günlerde ortalık ne kadar ısındı değil mi? Bir yandan küresel kabusumuz sıcaklar Ortadoğu'dan güney yelleri estirip ülkemi hafiften bir çöl kıvamına getirmenin planlarını yapıyor, öte yandan hafif galeyan durumundaki halkım meydanlarda Tolga Çandar türküleri eşliğinde yek vücut "Türkiye laiktir laik kalacak!" sloganlarıyla Laik Türkiye Cumhuriyeti'nin yılmaz bekçiğini gösteriyor. Dalga dalga yayılıyor miting havaları yurdumda.Atatürk' ün ölümü sonrasında uygulanan politikalar çerçevesinde yaratılmış ve uzun yıllar boyunca nesilden nesile aktarılmış bir paronayanın kollektif tezahürü bu mitingler. Çoluğu çocuğu, genci yaşlısı, özellikle de kadınlarıyla meydanları dolduruyor Cumhuriyet vatandaşları. Kadınları diyorum çünkü TV'den aktarıldığı kadarıyla en çok kadınlar dolduruyor miting meydanlarını. Sanırım en çok da kadınlar korkuyor laik düzenin bozulmasından, en çok onlar tehdit altında hissediyorlar kendilerini. Meydanları dolduran çalışan, okuyan kentli kadınlar laiklik kavramını yitiren bir ülkede yaşamanın olası zorluğundan korkarak koşuyorlar daha önce gitmeye tenezzül etmedikleri meydanlara. Laiklik elden giderse eve kapanıp, kara çarşaflara bürüneceğinden, kocasının üstüne üç tane daha alacağından korkuyor kadınlarımız. Darbe gelsin AKP gitsin diyebilecek kadar korkuyorlar inandıkları dinin (hepsi için değil ama büyük çoğunluğu için bu böyle) kurallarından. İşte en çok bu yüzden kadınlar kanıyor bu kurgulara. Erkek için hava hoş nasıl olsa her düzen onlardan yana.
..............................................................
Oysa ne bu yerelleşen mitingleri düzenleyenler, ne çıkıp orada "ne Şeriat, ne Darbe!" diye slogan atanlar ne de "bir gece ansızın gelebiliriz" dercesine bildiri yayınlayan Genel Kurmay ve onun peşisıracıları anlıyor Türkiye'nin nasıl bir değişime gebe olduğunu. Dillere pelesenk olmuş sloganların içi doldurulmayı bekliyor, ama nafile. Bu mitingler bana günübirlik yöre gezileri izlenimi vermekten öteye gitmiyor. Kavramlar yerine oturmuyor çünkü. Eksik kalan birşeyler var içinde. Laiklik, dindarlık, dinsizlik, milliyetçilik, bayrak, vatan, şeriat hepsi birbirine karışmış durumda, ama kategoriler belli. Ya oncusun ya buncu; ya ondansın ya bundan. Özüne bakılırsa hepsi aynı. Gerçekçi politik söylemlerden uzak parti propagandaları düşüncelere değil duygulara hitap etmeyi sürdürdüğü sürece eldeki değerleri de tanınmaz bir politik malzemeye dönüştürmeye devam edecek. Ne sağı sağ, ne solu sol, ne dindarı dindar, ne yobazı yobaz olacak; herkes "mış gibi" yapmaya devam edecek ülkemde. Kadınlar kocalarının önerdiği partiye oy atarak içselleştirdiği erkek egemenliğini yansıtacak sandıklara ve hayat böyle bir tehdit algısıyla sürüp gidecek onlar için de.
.............................................................................
Hava ısınıyor. Sıcaklar iyiden iyiye bastırdı, bir tek kutup ayıları değil tehlike altında olan, artan sıcaklar nedeniyle jöle kıvamına gelmesi an meselesi olan beyinleriyle biz 36-42 derece kuzey enlemi insanları da tehdit altındayız kanımca. Hele ki bu mitingler yaz boyu devam ederse aklı selim insanları bulmak her geçen gün zorlaşacak, popüler sahil mekanlarında bikinili, mayokinili mankenlerin yerini bayrakları kuma saplayıp denize atlayan mitingçi görüntüleri alacak ana haber bültenlerinde. Her ne kadar çok haz etmesem de mitinglere karşı olduğum filan düşünülmesin ama bu yerelleşen miting havaları durumun böyle olacağının sinyallerini şimdiden veriyor. Öyle hızlı büyüyor ki bu miting çığı yakında "mitinge katılanlar" ve "katılmayanlar" olmak üzere yeni bir kategorinin açılacağından korkuyorum. Hava gerçekten ısınıyor, kutup ayıları uyku sersemi, avlanacak gücü bulamıyor kendinde, nesilleri tükeniyor. Nisan ya da Mayıs'ta açacağız yakında deniz sezonunu. Öyle ki geçen sene Antalya'da 14 Mayıs'ta denize girdiğime hayret ederken, dün Güzelbahçe sahillerinde zor tuttum kendimi suya cumburlop yapmamak için. Bu yaz çok sıcak geçeceğe benziyor, seçim telaşı, miting havaları derken daha da ısınacak yurdum yerel yerel. Hele 22 Temmuz'da pelte kıvamına gelmiş, sıvılaşması an meselesi olan beyinlerimizle oy vermeye gideceğiz ya sandıktan çıkacak olandan Allah korusun.:)

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails